Лiкар.iнфонд

Лiкар.iнфонд
Home / Благотворительность в Украине / Приватна доброчинність: Україна "пасе...
28.11.2010

Приватна доброчинність: Україна "пасе задніх" у світовому рейтингу

Найбільший британський незалежний доброчинний фонд Charities Aid Foundation вперше оприлюднив рейтинг країн за рівнем розвитку приватної доброчинності. Як пише Дело, Україна посіла один з останніх рядків, випередивши тільки Бурунді й Мадагаскар.

Лідерами рейтингу стали Австралія і Нова Зеландія. Ці країни мають тривалу історію доброчинності, традиціям якої залишаються вірні до цього дня. Автори рейтингу зазначають, що щедрість громадян цих країн знаходить підтримку на державному рівні.

Водночас, Україна розташована в самому кінці списку і ділить 147-149-е місця з Грецією і Сербією. Росія, у свою чергу, посіла 138-е місце. Низький рейтинг України і багатьох інших країн колишнього СРСР пояснюється перш за все ментальністю населення. Укладачі рейтингу вважають, що за десятиліття радянської влади були ретельно викорчувані всі традиції доброчинності.

"Крім того, історія філантропії в Україні грішить частим використанням всіляких доброчинних фондів для відмивання грошей, що відбило бажання у тих, хто хотів би допомагати нужденним, нести гроші в ці організації", – йдеться в повідомленні організації.

До того ж, пише Дело, чинне законодавство не стимулює приватну філантропію. У ньому не прописані схеми роботи доброчинних фондів з донорськими грошима. Численні спроби внести зміни до закону закінчувалися фіаско. На даний момент, зазначає газета, той, хто бажає робити добрі справи, стикається з таким парадоксом: благодійник від податку звільнений, а от благоотримувач – ні.

Тому, згідно з рейтингом, тільки 8% населення України роблять донорські пожертвування в доброчинні фонди, а 28% вважають за краще допомагати нужденним безпосередньо. Водночас, у всьому світі більшість людей – 45% – надають пряму допомогу. Це найбільш поширений вид доброчинності в 9 з 13 регіонів світу. Така картина в Африці, Азії, а також у Центральній і Південній Америці.

Найвищий показник прямої допомоги – в Ліберії. 76% ліберійців регулярно надають підтримку безпосередньо нужденним. У цілому ж по світу грошові пожертвування робить 30% населення. Волонтерською роботою займається в світі близько 20% населення.

Крім того, укладачі рейтингу з'ясували, що взаємозв'язок "щастя – добродійність" більш сильна, ніж взаємозв'язок між відсотком благодійних пожертвувань і рівнем добробуту. Тобто, пише Дело, людина, яка живе в "щасливій" країні, більш схильний жертвувати гроші, ніж той, хто живе в "багатій" країні.

Крім того, рейтинг показав, що, чим старші люди, тим охочіше жертвують на доброчинність. Разом з тим у більшості країн жителі старше 50 років менш схильні допомагати нужденним безпосередньо. А найактивніша група благодійників, які допомагають безпосередньо, – люди від 35 до 49 років.

Як зазначили автори рейтингу доброчинності, респонденти відповідали на три запитання: чи жертвували вони гроші доброчинним організаціям, чи займалися волонтерською роботою і чи допомагали чи безпосередньо нужденним.

 

По матеріалам

  Українського форуму благодійників