Лiкар.iнфонд

Лiкар.iнфонд
Home / Благотворительность в Украине / Переможців Другого всеукраїнського...
17.12.2008

Переможців Другого всеукраїнського конкурсу "Благодійник року-2008" оголошено

Переможців Другого всеукраїнського конкурсу "Благодійник року-2008" оголосили його засновники 12 грудня в Києві. Учасники прес-конференції також розповіли про перспективи проекту й охарактеризували ситуацію в секторі благодійності, зокрема, на тлі теперішніх економічних процесів.

Голова журі Світлана Куц, повідомила, що надійшло 108 заявок. Переможці в 14-х номінаціях отримають статуетки із символом конкурсу, зображеним у вигляді серця в долонях. Також передбачені призи для шістьох переможців у спеціальних номінаціях.

«Ці статуетки – те найменше, чим ми можемо віддячити людям, які витрачають свої кошти, час, енергію та віддають серце на добрі справи», – зазначив голова Оргкомітету конкурсу Сергій Летенко. «Чи варто голосно говорити про благодійність? У нашій державі – варто. Тому що в нас поки більше питань, ніж алгоритмів розв’язання суспільних проблем, – переконаний співзасновник конкурсу голова правління МБФ “Україна 3000” Олександр Максимчук.

Найкращим благодійником серед транснаціональних компаній визнане ТОВ «Кока-Кола Україна Лімітед» за підтримку фестивалю «Країна мрій» та дитячої творчості. У номінації «Вітчизняна компанія – великий бізнес» перемогла група компаній «НІКО». У середньому бізнесі найбільше добрих справ зробила ВТФ «Велам» ТОВ. «Серед компаній малого бізнесу перемогу здобув столичний «Центр обслуговування конференцій», який підтримує розвиток села у Вінницькій області», - повідомила Світлана Куц. Благодійником року серед приватних підприємців стала Новицька Валентина Іванівна з Миколаївщини, яка підтримує школу і дітей, які потребують лікування. Шоста номінація призначалася для фінансових установ, але жодної заявки не надійшло. Голова журі припустила, що винна в цьому криза.

Наступна група номінацій об’єднує благодійні інституції. Найкращим корпоративним фондом став «Центр соціальних програм РУСАЛ в Україні», який надає гранти громадським організаціям та ініціативним групам на розв’язання місцевих проблем. Серед приватних БФ перше місце здобув фонд Віктора Пінчука за програму «Колиски надії». У номінації «Благодійна організація» перемогла Міжнародна благодійна фундація «Хайфер проджект інтернешнл». Вона передає худобу селянам, учить їх створювати кооперативи. Серед представництв міжнародних БФ відзначили «Карітас України» за піклування про літніх людей та лікарні.

Приватною особою-благодійником названо Дашутіна Григорія Петровича із Сум, який заснував кілька благодійних організацій і водночас продовжує робити добрі справи приватним чином. У номінації «Ініціативна група або колектив» перемогли волонтерські загони дитячої організації «Світ-Семицвіт» Козелищинського НВК. «Ці діти відроджують тимурівський рух, допомагаючи літнім людям у своєму селі. Так вони формують дух благодійництва», – зазначила Світлана Куц. Найкращою дитячою та молодіжною ініативою в благодійництві журі визнало дитячий табір «Лісовий» МДЦ «Артек». Діти в ньому на благодійних ярмарках продають свої малюнки, а кошти віддають дитячим будинкам. Серед інших типів організацій, узагальнених у як «інститути громадянського суспільства» пальму першості віддали Київському відділенню Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

Спеціальною номінацією «За вклад у розвиток благодійництва в Україні» відзначили банк «Надра», який торік був генеральним спонсором Першого конкурсу «Благодійник року». «За розвиток української мови» приз отримає кредитна спілка «Мрія» з Донеччини. У реєстрі переможців також Володимир Пукліч, Крайовий військовий отаман Чорноморського козацького з’єднання, який «віддає свій час, ресурси й сили розвиткові українських традицій серед молоді Одеси». Спеціальну номінацію «За активну особисту діяльність у підтримці материнства» створили для того, щоб подякувати Савельєвій Юлії Михайлівні, яка поширює ідею грудного вигодовування. ТОВ «Проктер енд Гембл» отримують приз «За підтримку постраждалих від стихійного лиха». «За стимулювання благодійництва на селі» нагородять Білицьку ЗОШ Миргородського району на Полтавщині й Василя Фісунова з Донецької області, який побудував котельню для місцевої школи.

Основними критеріями для журі, за словами Світлани Куц, були: вирішення конкретних проблем, якісні зміни в житті людей та інноваційність благодійної діяльності. Стосовно останнього голова журі навела цитату Емануїла Канта: «Дурість у тому, щоб робити те саме тими самими методами і сподіватись отримати інший результат». Світлана Куц також наголошувала на тому, що для суддів було важливо, наскільки подані на конкурс результати діяльності закладають фундамент для розвитку благодійництва.

Голова Оргкомітету Сергій Летенко повідомив, що в майбутньому під егідою національного конкурсу «благодійників року» визначатимуть у кожному регіоні. Цього року ідею успішно випробували на м.Миколаєві.

Директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш окреслила основні тенденції в секторі благодійності: кількість благодійників і фінансових потоків зростає, на перший план серед донорів виходить бізнес. Серед позитивних явищ Анна Гулевська-Черниш згадала про об’єднання благодійників та ресурсів; появу нових форм філантропії, зокрема венчурної (філантропії ризиків, або підприємницької філантропії); професіоналізацію сектору, що сприяє роботі на результат. «Основні завдання для української благодійності сьогодні – це зміна законодавства і зміцнення довіри. Люди повинні бути впевнені, що благодійництво прозоре, відкрите й ефективне, що це не відмивання коштів», – вважає директорка УФБ.

Організаторами другого Національного конкурсу „Благодійник року” є Український форум благодійників, Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ», Центр філантропії, Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та Інформаційно-аналітичний центр "Громадський простір". Генеральним партнером конкурсу виступила компанія „Гештальт консалтинг груп”, партнером – ГК „Фокстрот”, головним інформаційним партнером стала ІА „ІнтерМедіа консалтинг”.

Національний конкурс "Благодійник року" ініційовано на підтримку Указу президента України про заснування в Україні Дня благодійника. Цього року він відзначається 14 грудня.

Церемонія нагородження переможців Національного конкурсу „Благодійник року-2008” відбудеться 22 грудня у столичному театрі „Сузір’я”.