Лiкар.iнфонд

Лiкар.iнфонд
Home / Новости партнеров Ликар.инфонд / В Україні з’явиться журнал для незрячих
12.12.2010

В Україні з’явиться журнал для незрячих дітей

Редакція серії дитячих видань «Країна Ангелят» презентувала перший в Україні журнал для незрячих дітей  молодшого віку. Часопис «Ангелятко шрифтом Брайля» буде виходити щомісяця із вкладкою рельєфно-крапковим шрифтом на базі всеукраїнських журналів для дітей «Ангелятко» та «Ангеляткова наука».

Проект Країни Ангелят є соціальним і неприбутковим, покликаний адаптувати незрячих і слабозорих дітей до життя у нашому суспільстві, надати для їхнього всебічного розвитку не гірші можливості, ніж у повносправних дітей.

«Наші журнали для дітей визнали кращими в Україні, тому ми маємо моральне зобов’язання робити все, що можемо, для повноцінного розвитку кожного маленького українця. Незрячі діти – це також частина суспільства, за яку наша редакція безпосередньо відповідає. Отож, проект для незрячих і слабозорих дітей – логічний результат редакційної політики Країни Ангелят. Від сьогодні кожна дитина України з вадами зору матиме доступ до якісної дитячої періодики: авторських казок, оповідань, віршів, пісень. Можу вас запевнити, що це не остання наша ініціатива такого типу», – зазначила головний редактор «Ангелятка» та «Ангеляткової науки» Олена Волосевич.

Окрім художніх текстів у кожному номері наймолодші читачі матимуть змогу вивчати букви і цифри, вчитимуться читати. Наповнювати вкладку рельєфно-крапковим шрифтом будуть із двох журналів: тексти для читання – з «Ангелятка», цифри, букви та вправи – з «Ангеляткової науки». Нагадаємо, що матеріали для вищезгаданих журналів готують знані сучасні дитячі автори, дитячі психологи і вихователі-методисти відповідно до Державної програми з дошкільної підготовки.

Журнал шрифтом Брайля – це також значний поступ у вирішенні проблеми дитячої літератури для незрячих в Україні.

«В Україні ситуація з дитячою літературою рельєфно-крапковим шрифтом просто катастрофічна! Більшість книг для незрячих видавали ще до незалежності України, загалом у бібліотеці школи-інтернату маємо лише 290 книг, і то переважно російською мовою. За 2010 рік отримали всього 9 книг, більшість з яких – доросла поезія. Остання збірка дитячих казок була видана ще у 2002 році. Про сучасну дитячу літературу навіть не доводиться говорити. Таких закладів, як наш, в Україні всього 5, і ситуація у них аналогічна.

Як вихователь мушу зазначити, що аудіокниги не можуть забезпечити належного розвитку дитині. Дитина мусить читати і писати, щоб бути грамотною і стати повноцінним індивідом. Можливостей для цього в нашої держави зараз нема, тому проект «Країни ангелят» є вкрай необхідним сьогодні», – розповіла вихователь Алефтина Козицька, вихователь Львівської загальноосвітньої школи-інтернату №100 (для незрячих дітей).

Журнал для незрячих малят має значну соціальну цінність, оскільки допомагає не тільки незрячим дітям адаптовуватися до світу зрячих, нівелювати відчуття інакшості, але й зрячим дітям та дорослим змінити своє відсторонене ставлення до людей з вадами зору.

«Наявність сторінок шрифтом Брайля надасть необхідну підтримку у компенсуванні функціональних обмежень дитини, тобто порушень зору, створить можливість рівного доступу до дитячої літератури дітей з порушенням зору і зрячих діток, покращить адаптацію незрячих дітей у колективі однолітків. Вкладка шрифтом Брайля є певним варіантом розв’язання питань Концепції розвитку інклюзивної освіти у забезпеченні навчально-методичними матеріалами загальноосвітніх навчальних закладів з інклюзивним та інтегрованим навчанням», – зазначила дитячий психолог навчального комплексу «РозУмНичкА» Ганна Сивик.

Над проектом протягом року працювали дитячі психологи і методисти, педагоги закладів для незрячих дітей, експерти з рельєфно-крапкового шрифту, державні і недержавні організації, що мають справу з незрячими та слабозорими.

«Поява журналів «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» у новому форматі є дарунком не лише для дітей з вадами зору, але і для тих батьків, які будучи частково або зовсім незрячими, виховують цілком здорових малят. Слід відзначити, що ініціаторами цієї акції є люди без вад зору. 70 років ми будували стіну між двома соціальними спільнотами – зрячими і незрячими. Поява «Ангелятка шрифтом Брайля» - це важливий крок, який дозволить зруйнувати цю стіну», - поділилася враженнями голова Українського товариства сліпих у Львівській області Оксана Потимко.

Журнал «Ангелятко шрифтом Брайля» можна передплатити у будь-якому поштовому відділенні України вже з січня 2011 року. Передплатний індекс у поштовому каталозі 49663.

Редакція журналів «Ангелятко» та «Ангеляткова наука» висловлює подяку за допомогу і консультації при підготовці проекту «Ангелятко шрифтом Брайля»:

* Українському Товариству Сліпих (УТОС) в особі Оксани Потимко;
* Західному регіональному відділенні Українського біблійного
товариства в особі Віталія Войтовича;
* Міжнародному благодійному фондові «Людина та її світогляд» в особі
Романа Вовка і Ростислава Стасюка;
* Фахівцям Львівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату
№100 (для незрячих дітей);
* Навчально-реабілітаційному центрові для дітей з вадами зору
«Левеня» в особі Віри Ремажевської;
* Навчальному комлексові «РозУмНичкА» в особі Наталії Дячук;
* Головному управлінню праці та соціального захисту населення
Львівської ОДА в особі Ігора Мойсина.

Довідка:

"Ангелятко" www.angelyatko.com.ua
*Всеукраїнський розвивально-пізнавальний журнал для дошкільнят „Ангелятко" виходить щомісяця з вересня 2006 року. „Ангелятко" - це добрі, веселі та цікаві казки, вірші, загадки, пісеньки. Журнал має на меті прищепити дитині любов до книжки, до читання загалом. Пізнавальні бажання робити щось своїми оповідки та інтелектуальні завдання в кожному номері дають знання про навколишній світ, розвивають логічне мислення, спостережливість, кмітливість. А іграшки-саморобки підштовхнуть дитину до творчості, руками.

За підсумками Всеукраїнського конкурсу періодичних видань для дітей і юнацтва (Держкомтелерадіо) наприкінці 2008 р. журнал „Ангелятко" було визнано найкращим періодичним виданням для дітей в Україні. Журнал призначений для дітей від 2 до 7 років.

Контактна інформація:

Віталій Вардзаль-заступник головного редактора всеукраїнських дитячих журналів "Ангелятко" та "Ангеляткова наука", керівник відділу зв’язків з громадськістю.

електронна пошта: redakcia@angelyatko.com.ua
веб-сторінка: www.angelyatko.com.ua
поштова адреса: а/с 5972, м. Львів, 79054
тел: (032) 245-23-10
моб: (093) 421 68 93